1999, Ekstra Bladet: Turbo-bajer og juleflæsk

Midt i sommer-kogeren på Skanderborg Festivalen kæmper ”Team Paderborner” fra Randers med tysk øl og julefrokost.
I aften er det juleaften, der er længe længe til, lyder det fra et par højttalere, der sidder monteret på siderne af noget, der en gang var en græsslåmaskine. Vi er på Skanderborg Festival, solen skinner, og det er møghamrende varmt. Disse små detaljer skal dog ikke afholde godt 30 mennesker under betegnelsen ”Team Paderborner” fra at holde årets julefrokost.
Skjorte og slips gør sig ligesom ikke rigtigt i varmen, og slet ikke på en festival, så iført bar mave – eventuelt en T-shirt – nissehuer sidder ”Team Paderborner” og skyller silden ned med øl og snaps. Det er jo en julefrokost. Foran teltet flyder der godt med fladtrykte Paderborner-dåser. Der skal også blive en hel del emballage tilovers, når der er købt 24 øl per mand per dag.

Startede med ølstrejke
Vi har været med på Skanderborg Festivalen siden 1989. Men det hele startede i 1987, hvor der var ølstrejke, og vi kørte ned over grænsen og købte Paderborner, fordi det var det billigste, fortæller Frank Kusk, der er leder af ”Team Paderborner’s informations-sekretariat”. De ølglade mennesker holder hvert år deres julefrokost på Skanderborg Festivalen, og de ligger også det samme sted hvert år. Derfor kan de også prale med at have en adresse på festivalen. Den hedder Sølundvej ved det store træ.
Vi sover her natten før, der bliver åbnet for teltslagning, og skulle nogen komme til at snuppe vores plads, så er de flinke til at flytte sig, når de ser, det er os, fortæller Mads Hammer, der også har en meget fin titel i teamet. Han er overteltmaster design-engineer. Så kan det vist ikke blive finere. Temperaturen nærmer sig de 30 grader. Alligevel glider silden, den lune leverpostej og flæskestegen med rødkål ned godt hjulpet på vej af en ukendt antal Paderborner, naturligvis.

Ebba’en
Efter den dejlige julemad viser ”Team Paderborner” deres format ved ikke bare at kaste sig hen i skyggen og blunde madpuklen væk. Der skal drikkes endnu mere øl, og det skal være på tid.
Det her, det hedder simpelt hen bare Ebba’en, siger Mads Hammer, mens han peger på et blåt stativ, med to tragte på, der hedder Ebba1 og Ebba 2. I disse tragte hælder man en øl, der så løber ned i en slange. For enden af denne slange er der en letsindig persons mund, og så bliver disse tragte hævet op i luften, så alt øllet i en helvedes fart ryger lige ned. Fik jeg nævnt, at Ebba’en er pneumatisk styret?! Det værste er, når folk går forbi og ser Ebba’en, for så skal de altid lige prøve, siger Mads Hammer.
To mænd ligger parat på ”knæfaldet”. Det hedder de to ægte tæpper, man knæler på, når man insisterer på at ville drikker sin øl på rekordtid. Ebba’en startes og 1,7 sekund senere er endnu en Paderborner forsvundet i dybet. Tidsplanen for julefrokosten er skredet en lille smule. Det tager tid at pleje pressen, men endelig er det blevet tid til at sanse om juletræet.
Det er pyntet. Stjernen er ikke overraskende en Paderborner-dåse. Hovedparten af pynten er heller ikke overraskende Paderborner-dåser, men en enkelt julekugle er der også blevet plads til.
Frank Kusk griber harmonikaen og straks lyder ”Glade jul” fra de godt 30 velsmurte struber. Der bliver sjosket den ene vej, og der bliver sjosket den anden vej. Alt sammen blot opvarmning til Franks egentlige glansnummer, ”Snevalsen”. ”Team Paderborner” danser og synger hengivent til musikken. Årets julefrokost er ved at være forbi, men der er heldigvis stadig to festivaldage tilbage til at nyde det skønne tyske øl.

Grith Jørgensen
FOTO: Morten Overgaard