1998, JP: En (vand)kanon festivalstart

Henrik Voldborg lovede en kanon-sommer.
Men som en god ven og ligeså god kollega torsdag eftermiddag med sit kejserlige skarpsind bemærkede: Han mente jo vand-kanon…
Den 19. festival i Skanderborg startede (naturligvis) – trods lovende vejrudsigter (kun regn hver fjerde time…) i »sjov« sjask-silende regn, men efter endeløse ligeværdige dage, tog publikum det med forbløffende godt humør – eller var det resignation?.
I handelsgaderne blev de traditionelle boder torsdag eftermiddag banket op og pyntet med batik, bajere og burgere akkompagneret af de ligeså traditionelle reggae-toner, de første pre-festivatuelle… branderter travede hvileløse omkring og ventede. Ventede… Ventede på startskuddet til sommerens sidste festival.
Et eller andet sted under de smukke høje bøge fester festlige Frångk, Sjukke, MS-Pis, Linse, Sabelkatten, Degnen og Boretårnet givet allerede på livet løs sammen med de 50 andre medlemmer (og sympatisører) af Team Parderborner, der i år for 10. gang gør livet ikke så lidt festligere på Danmarks Smukkeste Festival. I det virkelige liv bærer de prekære Parderbornere berusende borgerlige navne, men ikke i denne weekend, hvor hovedsagen er druk-konkurrencer, en vaskeægte julefrokost med alt hvad dertil hører og så videre.
Og netop Team Parderborner, der (naturligvis) ligger i gemytlig krig med opkomlingene fra Team Royal, er yderst betegnende for den sympatiske festival, der ligger klistret op ad Skanderborg Sø, hvor selv ænderne er dødtrætte af alt det vand, der kommer oven fra: Fire dage med musik – og festligt samvær.

Vulkanudbruddet
I år er torsdagen for første gang indlemmet som fuldgyldigt medlem af festivalen, hvilket – på denne tid af »sommeren« – kan forklare det tynde fremmøde da de to konferenciers Søren Rislund og Mette Lisby kl. 16.30 kunne byde velkommen til det vandskyende publikum klædt i farverige regnjakker. Et publikum der i aftes blandt kunne møde Lois, Poul Krebs, Run DMC og ikke mindst det islandske vulkanudbrud Björk.
Skønt publikum i svømmende stund med anstrengte smil gør sig morsomme om emner, der kredser om snorkler, gummibåde, svømmebriller og andet overlevelsesudstyr, er festivalledelsen som altid fuld af fortrøstning, og taget torsdagsstemningen i betragtning, da tyder det meste på, at den 19. festival også går hen og bliver en publikumssucces.
Det vender vi tilbage til i de kommende dage.

Jyllandsposten.